Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval komt voor in alle lagen van de bevolking. Bij mannen zien we vaker dat ze een kalende kruin hebben of de bekende inhammen. Bij vrouwen is het minder ‘gewoon’ dat haaruitval en kalende plekken opvallen. Toch komt het ook bij hen veel voor. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met haaruitval. In de meeste gevallen wordt dat veroorzaakt door stress (niet per se de psychische stress) of door Alopecia.

Haaruitval bij vrouwen door Alopecia Tijdelijke haaruitval

Alopecia is er in meerdere vormen. Alopecia Areata en Alopecia Androgenetica komen het vaakst voor. Alopecia Androgenetica wordt ook wel erfelijke haaruitval genoemd. In de haarzakjes zitten receptoren voor hormonen (testosteron) die de lengte van de groeifase van het haar beïnvloeden. Hoe meer receptoren, hoe korter de groeifase. Na elke groeifase wordt de nieuwe haar die uit het haarzakje groeit dunner, totdat het haarzakje afsterft en er geen haar meer groeit. Als dit op grote schaal gebeurt, blijft er steeds minder haar over. Het aantal receptoren is erfelijk bepaald. Vandaar de naam ‘erfelijke haaruitval’. Alopecia Androgenetica treedt bij vrouwen vaak op in de overgang. 1 op de 3 vrouwen van boven de 70 jaar lijdt er aan.

Pleksgewijs
Alopecia Areata wordt ook wel pleksgewijze haaruitval genoemd. Hierbij zijn de haarwortels op bepaalde plekken aangetast, waardoor je één of meer ronde kale plekken krijgt. Dit kan alleen op de hoofdhuid gebeuren, maar ook met lichaamsbeharing op de rest van het lichaam. Meestal herstelt de haargroei op termijn vanzelf weer. Soms komt het haar niet meer terug of ontstaat op andere plekken hetzelfde euvel. De oorzaak van Alopecia Areata is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt aangenomen dat het te maken heeft met auto-immuunaandoeningen.

Telogeen haarverlies

Ernstige en/of chronische stress kunnen haaruitval veroorzaken. Ernstige stress, Telogeen Effluvium, kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, oververmoeidheid en dus haaruitval. Door stress is het adrenalineniveau in het lichaam verhoogd. Dit wordt in principe afgebroken in het lichaam. In de hoofdhuid gaat dit echter minder goed, omdat de doorbloeding hier veel minder goed is dan in de rest van het lichaam. Wanneer adrenaline de talgklieren in de hoofdhuid bereikt, wordt melkzuur geproduceerd, wat slecht is voor de hoofdhuid en haargroei.

 

Telogeen haarverlies wordt niet alleen door psychische stress veroorzaakt, maar ook door lichamelijke stress. Na een bevalling, ongeval, operatie, medicijngebruik en andere aanvallen op de lichamelijke gesteldheid komt vaak haaruitval voor. Voor Telogeen haarverlies geldt dat het uiteindelijk voorbij gaat, waarna het haar weer terugkeert.

Volume Hair PLUS helpt

Voor tijdelijke haaruitval is Volume Hair PLUS de ideale oplossing. In enkele seconden zijn de kalende of dun behaarde plekken niet meer te zien. Niemand zal merken dat je kampt met haaruitval. Je kunt het altijd proberen. Niet goed? Geld terug!